DA/UAApply for grantsContact usUkrainian-Danish Youth House
"Агенти закону" в Україні: як це було?

"Агенти закону" в Україні: як це було?

25-05-2021

Проект "Агенти закону" від данської мисткині дістався до України. Як це було?

19 та 20 травня команда Молодіжного дому провела два воркшопи «Агенти закону» в межах проекту данської мисткині Стіне Марі Якобсен. Проект покликаний навчити молодих людей навичкам аргументації, активного слухання та контролю над емоціями, оскільки вони є невід’ємною частиною політики. Після успішних заходів у Данії, Німеччині, Великобританії, Франції, Норвегії, Гренландії, Швеції, Фінляндії та Лівані «Агенти закону» нарешті дісталися й до України – уперше в онлайн-форматі.

Українська судова система вже довгий час є гарячою темою для суспільних дискусій. Саме тому ми хотіли дати змогу учасницям і учасникам воркшопів зануритися в цю систему зсередини та спробувати чинити правосуддя самостійно. Важливо пам’ятати, що у багатьох ситуаціях судове рішення – це питання аргументації та підготовленості сторін обвинувачення та захисту, а рішення щодо схожих питань з часом можуть бути кардинально різними.

Ми працювали з двома неймовірними групами молодих людей – із учнями і ученицями Трудолюбівської гімназії у Полтавській області та з аудиторією Полтавського обласного молодіжного центру. Судова справа, яку ми обрали для них, стосувалася дискримінації у рекламі – проблеми, що є досить поширеною в Україні, і яку, на жаль, часто сприймають як норму. Під час кожного з днів молодь мала можливість пограти у ролях суддів, адвокатів, прокурорів та присяжних, щоб проаналізувати конкретну справу та вирішити, чи містила відповідна реклама ознаки дискримінації жінок.